Denna cigarr är mycket smakrik och ger bland annat toner av chokladmousse, sötma och nötter. Det är ingen hög komplexitet utan de stora smakerna ligger kvar från början till slut. Nikotinhalten tenderar att stiga mot slutet vilket kan vara bra att känna till för dig som är känslig.
Konstruktion - Jamie Garcia Reserva Especial Robusto Maduro
Det första man slås av är hur rejält packad denna cigarr är, man riktigt känner vikten i handen. Utseendemässigt så är det ett ganska rustikt och tjockt täckblad med en mörkbruk färg typisk för maduro. Det finns inga stora ådror och sömmarna ligger knappt synliga. Bladet har en lätt oljig yta och en doft som påminner om choklad. Draget i cigarren ligger inom de ramar de flesta föredrar, varken för trögt eller för löst. Glödlinjen passerar genom pinnen utan att börja gå för snett, det finns sällan anledning till någon manuell justering på de flesta exemplar.
Smaker - Jamie Garcia Reserva Especial Robusto Maduro
De första puffarna ger tydliga toner av choklad som påminner om brownies. Snart kommer den en hel del peppar och chokladen blir mer som kakao, det vill säga mindre söt och med en lätt beska. Sötman kommer istället från ett annat håll och balanserar upp beskan så att helheten får en homogen profil. Det kommer snart fram en krämighet som gör att karaktären återigen ändrar sig och påminner nu mer om chokladmousse. Efter ytterligare en liten stund så kommer en lätt nötighet som, när den blandas med de andra smakerna, närmsta kan liknas vid nougat. Den andra tredjedelen fortsätter där den första slutade, det är främst choklad och lite nöt som ligger kvar. Komplexiteten är således låg. När man kommit ungefär halvvägs så går tonerna av peppar tillbaka. Cigarren är nu mycket smakrik med choklad, nötter, nougat, mousse och även lite fruktighet som påminner om mörk cherry. När sista tredjedelen gör sin entré så kommer lite kryddighet tillbaka, vilket främst känns vid retrohalering (lite rök går ut genom näsan). Nu börjar också nikotinet göra sig påmint, vilket kan vara bra att känna till om man är känslig.