Davidoff Nicaragua Toro är en cigarr som skiljer sig lite från övriga Davidoff, den har en mindre elegant karaktär och dess komplexitet är lägre under cigarrens första två delar. Under den sista delen exploderar cigarren i smaker. Det ger en speciell rökupplevelse där man har det förhållandevis lugnt fram tills crescendot i slutet. På grund av cigarrens, för märket, udda karaktär så ska man inte ta denna cigarr som typisk för märket. Vilket kan vara bra att känna till om man är nybörjare.
Konstruktion – Davidoff Nicaragua Toro
Davidoff brukar, minst sagt, ha bra koll på sin produktion. Denna cigarr är inget undantag, det finns inte mycket att klaga på gällande konstruktionen. Utseendemässigt har cigarren ett mellanbrunt täckblad utan större ådror. Sömmarna sitter nästan osynliga och cigarrens huva är ditsatt med extrem precision. Några skönhetsfläckar i övrigt är inte att tänka på, det nicaraguanska H2000-bladet har valts med omsorg. Draget ligger precis där man vill ha det genom hela rökningen och glödlinjen håller sig rak.
Smaker – Davidoff Nicaragua Toro
Cigarren börjar med, en för Nicaragua, typisk pepprighet. Smaken av peppar formligen exploderar i munnen men efter ett tag går den tillbaka lite. Fram kommer en krämighet som för med sig sötma och toner av kola, vanilj, sälta och cederträ. Dessa smaker ligger kvar under hela första tredjedelen utan någon större komplexitet. Andra tredjedelen bjuder på en fortsatt krämig profil där tonerna av vanilj har krupit fram ytterligare. Nu har cigarren även börjat forma en mer nötig karaktär. Sötman har gått tillbaka och cigarren känns len då kryddigheten är mycket låg. Cigarrens sista del är också den mest händelserika, smakerna börjar nu att pumpas ut i ett helt annat tempo än innan. Nu presenteras bröd, kaffe, peppar, kanel, kola, frukt, trä, kakao, sälta, läder och en rik jordighet. Även vaniljen från tidigare ligger kvar. Balansen mellan smakerna är exakt och eftersmaken ligger kvar länge. För varje puff så blir profilen mer och mer smakrik, nu kommer också en helt annan komplexitet än tidigare då smakerna dansar runt på paletten.