Davidoff Millennium lanserades år 2001 och består av cigarrer med medel/full kropp rullade för hand i Dominikanska republiken. Tobaksblandningen bjuder på smaker av karamell, choklad och kryddiga vitpeppar, vilket skapar en pinne som passar att puffa på till desserten. Davidoff värdesätter tobak av hög kvalitet och för att förtydliga den noggranna urvalsprocessen var det endast 1 av 10 tobaksfrön som uppfyllde kriterierna för att planteras och bli en färdig planta. Just den här vitolan som du har framför dig släpptes lite senare, nämligen år 2006, och beskrivs av Davidoff som kortare och mer kompakt än den klassiska Robuston. Det gör att den passar för lite kortare och intensivare rökupplevelser.
Konstruktion – Davidoff Millennium Short Robusto
Davidoff Millennium Short Robusto är omsluten av ett ecuadorianskt täckblad med en nyans som påminner om mörk ek och doftar av kryddor, jord och cederträ. Innanför ryms ett omblad och en inlaga från Dominikanska republiken. När du trycker ihop pinnen mellan fingrarna har den precis rätt motstånd och den känns jämnt packad rakt igenom. Röken har en lätt och slät textur och bjuder på en hög kryddighet. Gällande glödlinje och drag så finns det inte mycket att säga – de presterar precis så som man önskar.
Smaker – Davidoff Millennium Short Robusto
Short Robuston rivstartar med en mycket aromatisk smakprofil och bara på rökdoften kan man ana en stor del av dess karaktär. De första puffarna är relativt milda och levererar en kombination av ek, sött gräs, en viss ton av peppar och lite vanilj. Mildheten går dock snabbt över till en tydligare pepprighet när svartpepparn börjar kittla på tungspetsen och tar ett stort kliv fram vid retrohalering. Intensiteten byggs upp ytterligare i slutet av den första tredjedelen. Under den andra tredjedelen kan man från den lite sötare sidan antyda smaker av choklad och jord, medan den lite bittrare sidan bjuder på toner av läder, peppar, cederträ och kryddor. Vid retrohalering märker man att svartpepparn har övergått i en mjukare ton som påminner om vitpeppar. När du puffar dig genom den sista tredjedelen ökar smak och kropp ytterligare ett snäpp och det dyker upp en nästan köttliknande karaktär. Slutet på pinnen bjuder på mer sälta än bitterhet, medan sötman ligger och balanserar upp i bakgrunden.