Condega (Nicaragua)

Condega som märket är känt idag startades 2002, det är alltså ett relativt nytt märke sett utifrån cigarrbranschen. Märket startades av Ecuardo Fernandez tillsammans med det företag han skapat, Tabacalera Tropical, nu mer kallat Aganorsa Leaf. Efter ett tag ingick han partnerskap med Don Pepin Garcia, mannen bakom bland annat My Father Cigars. Det är alltså inga duvungar som står bakom märket, utan snarare några av branschens vassaste karaktärer. Don Pepin har dock ingen ägarandel kvar i bolaget idag. För mer information om märket. Fortsätt läs under produkterna.

En av de anställda hos Fernandez var den legendariske Arsenio Ramos. Ramos var 4:e generationen av tobakonister i familjen och har bland annat varit ”head of processing” på CubanTabaco, som äger alla kubanska märken. Hans specialitet var fermenteringsprocessen, så där hade han väldigt djup kunskap. Det är Arsenio som är hjärnan bakom de blends som utgör Condegas cigarrer idag.

Varumärket Condega lanserades i Spanien 2006 och märket fick snabbt en stadig försäljning. 2015 bildade man en strategisk allians med Ramon Zapata, som är ägare av Gesinta, vilket är en stor importör och distributör av cigarrer. Genom hans nätverk så tog försäljningen fart på allvar och Condega är idag det bästsäljande nicaraguanska märket i Spanien. Man expanderar även kraftigt till andra länder, först ut var Nederländerna och sedan Tyskland och resten av Europa. Nu har man även börjat att lansera Condega i mellanöstern, Afrika och Asien.

Condegas cigarrer är uppdelade i fyra olika familjer. Serie S, Serie F, Serie F Maduro och Serie F Arsenio Special Edition. Den sistnämnda startade som en limiterad utgåva och har samma blend som Arsenio gjort åt sig själv för att skapa en cigarr som han själv trivdes med. Den blev dock på pass populär att man beslut att behålla dem och göra en fjärde familj av Condega, som fick namnet efter deras master blender.

Både sErie F och Sreie S är puros, det vill säga alla blad kommer från samma land, i detta fall Nicaragua. Den enda cigarr som inte är en puros är Serie F Maduro, där täckbladet är ett mexikanskt San Andrés istället. Vanliga serie F är packad med Corojo 99 som både inlaga, omblad och täckblad. I fillern har man även Criollo 98.

Serie S kallas även för travel series (resenärens serie) de olika storlekarna kommer i tuber för att enkelt tas med. Storleken Half Corona kommer i en plåtask med 5 cigarrer. Serie S har en inlaga av Corojo från Esteli och Condega, täckbladet kommer från Jalapa och täckbladet är ett Corojo.

Produkter

Handla

Information