År 1969 såg denna cigarr dagens ljus men var då exklusivt för Fidel Castro och hans digniteter. Allmänheten internationellt var tvungen att vänta 13 år, till 1982, innan vi kunde ta del av detta rökverk. Panetelas är en av de ursprungliga cigarrerna från Cohiba, kanske världens främsta cigarrtillverkare. Den liknar Lanceros eller Coronas Especiales i smaken men har en rikare bönsmak. Trots sin ringa storlek så är denna cigarr full av smak, storleken gör också att detta är en perfekt cigarr för tillfällen då du inte har så mycket tid över.
Konstruktion - Cohiba Panetelas
Man slås direkt av hur liten denna cigarr är, den påminner nästan om en förklädd cigarett. Den härliga doften avslöjar dock direkt att detta inte är något så primitivt och smaklöst som en cigarett. Det lilla formatet gör också att denna cigarr är extremt svår att tillverka, men trots detta har den ett mycket bra uttryck och trippel-huvan är exemplariskt ditsatt. Ur det perspektivet är det fantastiskt att de kan hålla en sådan kvalité på den tunnaste vitolas (formatet) som Kuba har att erbjuda. Som med alla cigarrer av denna typ så kan täckbladet vara något skrynkligt, det går helt enkelt inte att få det lika slätt som på större ringstorlekar.
Draget är mycket fint, det kan dock hända att cigarren täpps igen något under rökningen på grund av dess lilla diameter. Detta sker oftast nära huvudet (alltså den ende du har i munnen), massera försiktigt detta område genom att rulla cigarren mellan fingrarna.
Glöden är mycket fin men på grund av formatet bör du ta i alla fall ett drag i minuten för att hålla en jämn glödlinje. Dock korrigerar sig cigarren själv om du skulle få ojämn glöd efter att ha lämnat den orörd en längre stund.
Smaker - Cohiba Panetelas
Det är otroligt vilken tjock och härlig denna lilla cigarr avger, man kan nästan tugga i sig den. Cigarren håller en mycket konsekvent nivå gällande smakerna, det är ingen berg- och dalbana där smaker försvinner och dyker upp då och då utan de finns där hela tiden. Från början är det en rik smak av rostad tobak och choklad men ganska snabbt fylld detta upp med typiska smaker för en Cohiba. Det kommer toner av gräs, örter och rostade kakaobönor. Ungefär halvvägs kommer det mer kryddighet och en viss sötma av nötig karaktär.