År 2008 släppte Quesada Cigars och Plascencia Cigars serien Casa Magna Colorado – ett samarbete som skulle komma att bli ett av de mest lyckade i branschen med ”Årets cigarr” av Cigar Aficionado på meritlistan. Därefter har Quesada fortsatt att släppa flera Casa Magna-kollektioner, däribland Liga F. Liga F utformades för att vara en lite djärvare cigarr i Casa Magna-serien och F:et är en förkortning för ”Fuerte”, som ska representera cigarrernas styrka. Cigarrerna tillverkas enbart av Quesada, till skillnad från de andra Casa Magna-kollektionerna där Quesada har tagit hjälp av Plascencia-familjen för odlingen av tobaken. Men man använder fortfarande en del nicaraguansk tobak i inlagan för att få den där unika balansen mellan de båda länderna och robuston bjuder därför på en söt, rik blandning med full kropp.
Konstruktion – Casa Magna Liga F Robusto
Casa Magna Liga F Robusto är konstruerad av longfillers av tobak från Dominikanska Republiken och Nicaragua, ett omblad från Dominikanska Republiken och ett corojo-täckblad från Ecuador. Täckbladet har en mellanbrun, nästan kanelliknande brun nyans med hög oljig lyster och man kan se en del synliga ådror och sömmar. Det krävs inte många touch-ups under rökningen då glöden rör sig jämnt och rakt över pinnen. Draget erbjuder ett lätt motstånd, utan att kännas för trögt, och du behöver inte anstränga dig det minsta för att få ut de fulla smakerna.
Smaker – Casa Magna Liga F Robusto
Cigarren börjar med tydliga smaker av läder och cederträ, men de ger snabbt plats för toppnoterna av pinjenötter och kakaonibs. Bakom ligger en blandning av jord, torkat gräs, flingor och en naturlig tobakssmak. Läpparna smakar av salt och vid retrohalering dyker en touch av peppar och vanilj upp. Under den andra tredjedelen får robuston en mjukare profil där lädret och cederträet kompletteras av mörk choklad, rostade kaffebönor, jord och en antydan till popcorn. Sältan på läpparna finns fortfarande kvar, medan sötman från vaniljen och pepprigheten vid retrohalering har avtagit något. I den sista tredjedelen byts de tidigare huvudsmakerna ut mot en kombination av nötter och popcorn som lyfts fram av en stabil grund av kakaonibs, torkat gräs, flingor, cederträ och jord.